Olika skäl till att synen kan bli suddig

Dimmig syn är inte nödvändigtvis ett tecken på synfel som astigmatism. Det finns fler skäl till att synen kan bli dimmig och suddig. Vi ska ta en titt på några orsaker som du kanske inte har tänkt på och som kan vara mer eller mindre enkla att lösa.

Du är känslig mot ämnen omkring dig

Vi kan få suddig syn om våra ögon utsätts för irritation. Du vet ju hur det svider i ögonen när du hackar lök. Då blir det också dimmigt eftersom ögonen tåras och irriteras. På samma sätt kan du reagera mot andra ämnen omkring dig.

Du lider av allergi

Tidigare punkt om ämnen som irriterar hänger ihop med möjligheten att du har någon form av allergi. På våren är det många som får suddig syn helt enkelt för att de irriteras i ögonen av pollen. Detta går att behandla med ögondroppar och är inget att oroa sig för.

Du är trött

Vi kan också uppleva att synen blir suddig då vi är trötta. Det kan handla om ögontrötthet såväl som av allmän trötthet. Det finns kosttillskott som kan vara en hjälp om du ofta känner att du är så trött att du ser suddigt. Dessutom kan du fundera lite på hur ditt bruk av skärmar påverkar denna känsla av trötthet som leder till suddig syn.

Du har haft Covid-19

Det kan också vara så att du efter en Covid-19-infektion har suddig syn. Detta är ett symptom som har upptäckts hos individer som genomgått denna virussjukdom. Det är dock övergående och inte samma sak som att drabbas av ett synfel som ger suddig vision.