Astigmatism symptom och vad du kan göra åt astigmatism

Om du är astigmatiker är du inte ensam. Det är många som drabbas av astigmatism som leder till att synen blir lite dimmig. Det här går att lösa genom att köpa glasögon som rättar till felet. Det finns också möjlighet att använda kontaktlinser.

Här ska vi ta en titt på vad astigmatism är samt vilka astigmatism symptom som är vanliga. Nu gäller det förstås att komma ihåg att du inte ska ge dig själv en diagnos med hjälp av vår artikel. Det är väldigt viktigt att uppsöka professionell hjälp om du känner att något inte stämmer med din syn.

Vad är astigmatism?

Lite slarvigt kan man kalla astigmatism för ett brytningsfel. Men att börja se på brytningsfel symtom för att konstatera astigmatism är inte riktigt. Översynthet är också en form av brytningsfel på ögon så vi måste vara lite mer specifika här.

Det är ganska vanligt att astigmatism går hand i hand med andra brytningsfel som översynthet (hyperopi) och närsynthet (myopi). Det är till exempel känt att högre grader av dessa fel även brukar innebära högre grad av astugmatism.

Något som kan vara intressant att notera vad gäller detta samband är att man har sett att barn som har astigmatism faktiskt också har ökad risk för att utveckla en högre grav av närsynthet. Med tanke på detta är det verkligen viktigt att från en tidig ålder undersöka synen för att korrigera och ta hand om det växande barnets ögon.

Det sägs att så många som 30% av alla svenskar är astigmatiker som är större än 0,5 D. Det är inte samma sak som minimal astigmatism som ligger på under 0,5 cylindriska dioptrar. När det rör sig om en så pass liten form av astigmatism så kommer det inte att ändra synen nämnvärt.

Om du inte har en avvikelse som är större än 0,0 – ± 0,2 så anses din syn vara helt normal och bra.

Definitionen av astigmatism

När ögat fungerar som det ska kommer ljuset som träffar det att fokuseras i en punkt. För att det här ska fungera så måste hornhinnan ha en rund form. Detta leder till att ljuset bryts likadant oavsett var på ögat som det träffar.

En astigmatiker har ojämn form på linsens yta. Det gör att ljuset bryts på fel sätt. Det blir inte fokus vid en punkt och då blir synfältet suddigt eller på annat sätt inkorrekt. Det kan liknas lite vid att se sig själv i de roliga speglarna på nöjesparker.

astigmatism symptom

Olika typer av astigmatism

 1. Regelbunden astigmatism

Det här är den typ av astigmatism som innebär att brytningsförmågan i ögat är lägst i ett plan och högst i ett annat. Det här är mycket vanligt och inget som leder till stora förändringar för personen under en hel livstid.

Det här kallas också för fysiologisk astigmatism och är sällan skäl till att folk klagar. Rak, regelbunden låg astigmatism kan ske på naturlig väg. Däremot är förvärvad, regelbunden, relativt hög astigmatism något som kan ske efter en operation. Den är inte vanlig och något som definitivt kan upplevas som besvärligt.

 1. Oregelbunden astigmatism

Det är här en form av astigmatism som innebär att brytningsförmågan i ögat skiljer sig på samma plan. Detta kan ske till följd av ärr på hornhinnan efter skada eller på grund av ögonsjukdomar som keratokonus.

Det är också vanligt att tala om tre olika grupper för astigmatism:

 1. Vanlig – Här är brytningen på ljusstrålen i ett plan och det definieras som normalt, annat ord för detta är emmetropi.
 2. Blandad – Här kommer närsynthet att bestämmas i ett plan och långsynthet i ett annat.
 3. Komplex – Här är brytningseffekten för ljusstrålen densamma i båda planen.

Varför blir du astigmatisk?

Det finns flera skäl till att astigmatism kan utvecklas:

 • Du kan ha fötts med en ojämn form på hornhinnan
 • Du kan ha råkat ut för en störning under utvecklingen av ögat
 • Du kan ha råkat ut för en ögonskada
 • Du kan ha skadat hornhinnan vid en ögonoperation

Utöver detta kan formen på linsen i ögat förändras med åldern. Det är något som kan öka position på astigmatism skala eller minska den. Det är vanligast att den här typen av förändringar sker i vuxen ålder. Viktigt att tänka på är att detta kan vara en indikation om att det finns grå starr i ögat. Det måste du undersöka!

Astigmatism symptom

Det finns en rad olika symptom på astigmatism. Det kan vara så att du behöver astigmatism glasögon om du upplever:

 • Att din syn är suddig
 • Att du ser dubbelt
 • Att du har ont i dina ögon
 • Att du känner dig trött och spänd i ögonen
 • Att du ofta får ont i huvudet
 • Att du har en obehaglig känsla i ögonen
 • Att det är svårt att skilja mellan siffror och bokstäver som är snarlika
 • Att du lätt blir bländad när du kör bil på kvällen
 • Att du ofta känner dig lite yr

Här får du astigmatism förklarat på en minut!

Hur ska du behandla din astigmatism?

För det första ska du boka en tid hos optiker som kan undersöka och konstatera om det rör sig om astigmatism eller inte. Därefter kan du bestämma hur du vill gå vidare. Det handlar inte bara om att äta morötter för att få bättre syn och annat som kan ha positivt inverkan.

En astigmatiker måste välja en behandling som leder till att synen fungerar i vardagen. Då krävs det lite mer än vitaminer!

Astigmatism glasögon

För många fungerar det fint med glasögon som har cylinderglas. Detta kommer att kompensera för astigmatismen. Med mer kraft i utvalda delar av linsen i glasögonen så ser man till att ljuset bryts på rätt sätt och samlas i en punkt.

Astigmatism kontaktlinser

Om du är astigmatiker kan du få så kallade toriska linser. De kommer att korrigera dina brytningsfel symtom genom att ha rätt böjning. Detta måste anpassas till ditt öga. Därmed måste du få hjälpen av en optiker som först undersöker dig.

Operation mot astigmatism

Det går ibland att med laserbehandlingar och kirurgi rätta till brytningsfel. Man kan till exempel ta bort delas av hornhinnan med laser. Det är inte säkert att det här är en lösning för dig men det kan förstås vara värt att se närmre på. Särskilt om du tycker att det är jobbigt med linser och glasögon.

Det gäller dock att ha realistiska förväntningar på en ögonoperation för att korrigera brytningsfel. Det är inte alls säkert att du får perfekt syn efter den. Det bör du tänka på när du väger nackdelar mot fördelar för att komma fram till ett gott beslut för dig.

astigmatiker

Är det farligt med astigmatism?

Astigmatism symptom kan kännas obehagliga och du kanske oroar dig för att det är något allvarligt. Men det behöver du inte göra. Om du blir undersökt och får astigmatism konstaterad så kan du ju behandla med astigmatism glasögon, kontaktlinser eller kanske operation.

Det här kan du leva med och så snart som du börjar korrigera med glasögon eller på annat sätt så slipper du huvudvärken och allt annat du har haft problem med på grund av brytningsfelet!