Kontaktlinser

Kontaktlinserna har funnits i flera hundra år men det är först under senare årtionden som de har blivit så smidiga och säkra att använda. Om du är noga med hygien kan du ha stor glädje av linser som korrigerar sin syn samtidigt som de inte förändrar ditt utseende.

Fast det är klart, det går ju att förändra utseendet med färgade linser och det kan till och med vara utan styrka. Vägen till kontaktlinser börjar med ett recept från en optiker. Därefter har du många fina valmöjligheter och du kan köpa kontaktlinser online för att spara pengar.

Det hela börjar med ett recept

Om du har ett recept för glasögon ska du veta att det här inte är samma sak som recept för linser. Kontaktlinser sitter tätt mot ögat och det betyder att de måste ha andra egenskaper än glasögonen som sitter längre bort från ögonen.

Du behöver alltså gå till en optiker där din syn kommer att undersökas så att du kan få ett korrekt recept för kontaktlinser. Detta recept kan du sedan använda dig av till exempel om du vill köpa linser online.

Lär dig att sätta in kontaktlinser

Det kan ta lite tid att vänja sig vid att sätta in kontaktlinser men du kommer snart att vänja dig. Det första du ska tänka på när du sätter in linser är att dina händer måste vara rena. Därefter ska du:

 • Lägga linsen på pekfingrets topp. Använd din dominanta hand, den som du skriver med. Kontaktlinsen kommer nu att vara domkupad om den skulle vara vänd åt fel håll ser du det på att formen inte är rund och kanterna är skarpare.
 • Använd din andra hand och lyft det övre ögonlocket. Använd långfingret på samma hand för att dra ner det undre ögonlocket.
 • Vinkla ditt huvud nedåt och lägga in linsen direkt över ögat eller på den undre delen av din ögonvita.
 • Se nedåt och lyssna efter ett litet klickande ljud som betyder att linsen är på plats. Blinka lite för att känna att det känns bekvämt.

Hygien är A och O för att du ska trivas med linserna

Hygienen är viktig både då du sätter in kontaktlinser och då du plockar ut dem. Var noga med att tvätta händerna med tvål och torka med ren handduk som inte lämnar ludd på dina fingrar. Tänk också på hur du förvarar dina linser.

Om en kontaktlins ramlar ner i ditt handfat bör du inte sätta in den direkt i ögat utan att först rengöra med linsvätskan som du har för detta syfte. Det kan finnas en massa bakterier i och på ditt handfat som är farliga för dina ögons hälsa.

Olika typer av kontaktlinser

Det finns en rad olika typer av kontaktlinser som används på olika sätt. Vad du ska välja beror lite på vad du tycker passar bäst för dig.

Det finns:

 • Endagslinser – Det här kan också kallas för engångslinser. Du använder endagslinser under max en dags tid. Därefter slänger du linserna.
 • Veckolinser – Veckolinser kan du ha i ögat under en till två veckors tid. Det betyder inte nödvändigtvis att du kan sova med linsen på. Det vanligaste är att du tar den ur på kvällen och lägger i etui med linsvätska under natten.
 • Månadslinser – Månadslinser är som veckolinser en sort som du kan använda under en månads tid.
 • Dygnet runt linser – Om du vill sova med dina linser ska du välja en sort som är dygnet runt. Den är gjord för att släppa in tillräckligt med syre till ditt öga.
 • Multifokala linser – Det finns också multifokala linser som fungerar som multifokala glasögon med vilka du får stöd för att se på nära håll såväl som på långt håll.
 • Mjuka kontaktlinser – Det är de mjuka linserna som du kan använda för olika tidsperioder. Det finns mjuka linser för en dag, för en vecka, för en månad och för ett halvår.
 • Hårda linser – Hårda linser kommer att anpassas perfekt till dina ögon och de kan användas under ett eller två års tid.

Kontaktlinser till barn

Det finns även kontaktlinser till barn. Du kan vilja ge ditt barn kontaktlinser av olika skäl. Dels är det här mycket bekvämare för ett aktivt barn. Glasögon faller lätt av och de klarar inte alltid trycket från bollar och annat som kraschar in i dem.

Det kan bli dyrt med glasögon för barn som du ständigt får byta ut för att de går sönder. Om barnet är intresserat av att använda linser kan det vara ett alternativ. Antingen som ett komplement till glasögonen eller fullt ut.

Tänk bara på att barn behöver hjälp med hygienen. Det gäller att du visar hur linserna ska sättas in och rengöras på rätt sätt samt att du håller ett öga på att barnet sköter linsrutinen på ett säkert sätt. Det går att få bidrag för kontaktlinser precis som för glasögon.

Från 8 år bör barn kunna använda sig av kontaktlinser. Det kan vara klokt att använda endagslinser så att barnet inte måste tänka på hur linsen ska förvaras på rätt sätt efter användning.

När du använder kontaktlinser på vintern

På vintern är luften torrare och då kan det kännas annorlunda med kontaktlinser. Några tips för dig när du har linser på vintern:

 • Byt lite oftare till glasögon för att vila ögonen.
 • Om du använder kräm för händer och hud ska du tvätta dem noga innan du sätter in dina linser.
 • Använd luftfuktare inomhus för att minska risken för irritation av torr luft i ögonen.
 • Använd bra solglasögon med gott UV-skydd för att skydda dina ögon mot vintersolen som kan vara mycket stark.

Kontaktlinser som korrigerar synfel så att du inte behöver glasögon

Det finns också kontaktlinser som är ortokeratologiska. Det är linser som kommer att påverka hornhinnans form då du sover. På morgonen plockar du ut linserna och då klarar du dig utan hela dagen. Ortokeratologiska kontaktlinser fungerar inte för alla synfel.

Det ena utesluter inte det andra

Det är lätt att tro att kontaktlinser är till för att eliminera behovet av glasögon men så är det inte. De flesta tycker om att använda både linser och glasögon för att variera. Det kan kännas lite tröttsamt att alltid ha linser i ögonen och då är det skön att kunna varva med vanliga glasögon.