Tar du hand om dina ögon på jobbet?

Om du måste gå från jobbet för att du ser blixtar framför ögonen efter att ha jobbat i flera timmar på en skärm med reflex från fönstret bakom dig är det hög tid att agera! Men hur tar du hand om dina ögon på jobbet? Det finns flera saker som du kan göra. Det handlar inte bara om att använda progressiva glasögon om du behöver det och att ha ytbehandling med skydd mot blått ljus.

Sitt rätt framför din skärm

Hur du sitter framför din skärm får betydelse för hur dina ögon mår. En sak är att kolla hur eventuellt ljus från fönster och lampor reflekteras av skärmen. Detta måste du rikta på rätt sätt så att du inte får ont i huvudet av att kämpa med en skärm du nästan måste kisa mot.

Om du har ett hörnskrivbord ska du vara försiktig med att inte placera skärmen för långt in mot hörnet. Då kommer du att sitta för långt bort från skärmen och det kan också vara en ansträngning för dina ögon och till sist orsaka suddig syn.

Grundregeln är: Du kan med utsträckt arm precis nudda med fingertopparna på skärmen. Då sitter du på rätt plats!

Ta pauser från datorskärmen

Om du jobbar framför skärmen i ett sträck så kan det faktiskt enligt flera studier orsaka närsynthet. Både hos barn och hos vuxna. För att ta hand om dina ögon på jobbet måste du alltså ta raster. Och det gäller att inte gå från datorskärm till mobilskärm under rasten.

En rekommendation är att inte sitta längre än 20 minuter i sträck. Men det finns de som menar att även 20 minuter är för länge om du vil bevara din syn på jobbet. Det finns appar och program som du kan använda dig av för att påminna dig om att det är dags att se bort från skärmen under minst 20 sekunders tid. Helst längre än så.

ta rast
Blunda en stund…

Men du kan ju försöka att köra på 20-20-20. Det vill säga att du var tjugonde minut ser 20 meter bort under 20 sekunders tid. Det är en början. Om du är redo att investera lite mer i din hälsa passar du på att resa dig upp och ta en liten promenad i rummet eller runt kontoret. Bättre blodcirkulation är förstås bra för dina ögon!

Trötta och torra ögon

Tänk också på att det blåa ljuset från skärmen torkar ut din hud och dina ögon. Drick tillräckligt med vatten och använda ögondroppar om du känner irritation. Du kan konsultera din ögonläkare eller optiker för att få veta vad du kan göra för att motverka torra ögon på jobbet.