Tips för användning av tåspridare med dålig syn

tåspridare online

Tåspridare har blivit allt populärare eftersom de kan lindra fotsmärtor, korrigera överlappande tår och främja korrekt tå-justering. Idag är det många som lider av problem med fötterna till följd av övervikt, diabetes och andra sjukdomar och då är den här typen av hjälpmedel absolut nödvändiga.

Men vad händer om du har dålig syn till följd av astigmatism eller färgblindhet? Du kan ju också ha försämrad syn på grund av samma diabetes som gör att du har problem med fötterna. Vi ska ta en titt på hur du som har sämre syn och som behöver tåspridare kan använda verktyget på rätt sätt för att få största möjliga nytta av det.

Du behöver inte böja dig eller stå på ett farligt sätt bara för att du vill separera dina tår med en tådelare. Det finns bra modeller av tåspridare för den som inte ser tydligt och med korrekt användning så får du samma stöd lika enkelt som den som inte har något synfel.

Vad är en tåspridare?

Tåspridare eller tådelare är som regel små enheter gjorda av mjuka, flexibla material som silikon, skum eller gel. De är designade för att passa bekvämt mellan tårna, skapa utrymme och ge dämpning. Tåspridaren kommer på ett mjukt sätt att dra och skjuta tårna från varandra utan att överdriva.

Tådelaren kan på detta vis lindra olika fotrelaterade problem såsom snedställda tår, hammartår och plantar fasciit. Utöver att det faktiskt finns en koppling mellan dålig syn och plantar fasciit så är det givetvis viktigt att du behandlar detta hälsoproblem på ett säkert sätt när du inte ser ordentligt.

Vi börjar med att se på hur du väljer rätt tåskiljare…

Så väljer du rätt tåskiljare för dålig syn

När du väljer en tåskiljare bör du överväga följande faktorer för att säkerställa att du väljer rätt modell för dina behov. Detta särskilt om du har dålig syn:

Material: Leta efter tåskiljare gjorda av högkvalitativa material som är hållbara, lätta att rengöra och mjuka att röra vid. Silikon- och gelseparatorer rekommenderas för personer med dålig syn eftersom de lätt kan kännas och särskiljas från andra föremål.

man i badrum
Om du har svårt att se tådelaren på golvet så bör den vara lätt att känna med händerna

Storlek och justerbarhet: Välj en tåspridare med justerbara funktioner som remmar eller kardborrestängningar. På så vis kan du säkerställa en säker passform som inte är svår att få till utan att se ordentligt. Detta kommer att hjälpa till att förhindra glidning under användning och göra det lättare att placera separatorerna korrekt även med begränsad sikt.

Färgkontrast: Välj en tåskiljare med en färg som kontrasterar skarpt med din hudton. Detta kan göra det lättare att lokalisera och använda tåseparatorn även med nedsatt synskärpa. Om du är färgblind så kanske du också bör se närmre på vilka kontraster du kan känna igen.

Taktila indikatorer: Vissa tådelare har upphöjda mönster, knotter eller andra taktila indikatorer för att hjälpa dig att identifiera rätt sida och position för användning. Dessa kan vara särskilt användbara för personer med synnedsättning. Du behöver ju bara känna med handen för att sätta på din tådelare på rätt sätt!

Missa inte att din fotvård faktiskt kan påverka din syn:

 

Korrekt användning av tådelare med dålig syn

Här är några tips för dig med sämre syn som vill använda en tådelare på ett smidigt sätt. Om du följer följande tips så är chansen god att du får ut mycket mer av detta viktiga verktyg och därmed når god fothälsa snabbare.

Rengör dina fötter

Innan du använder tåskiljare ska du se till att dina fötter är rena och torra. Detta kommer att hjälpa till att förhindra tillväxt av bakterier och göra det lättare att placera separatorerna. Om du har en handduk redo på badrumsgolvet så är det lättare att torka fötterna direkt efter duschen varpå du kan placera din tåspridare mellan tårna och sedan ta på dig strumpor och skor.

rena torra fötter
Se till att dina fötter är rena och torra innan du använder din tådelare!

Identifiera separatorn med handen

Använd handen och fingrar för att bekanta dig med separatorns form, storlek och eventuella taktila indikatorer. Detta hjälper dig att placera dem korrekt mellan tårna när du väl är redo för att applicera tådelaren på tårna.

Placera avskiljarna mellan tårna

Placera försiktigt tåseparatorn mellan tårna. Börja med stortån och arbeta dig sedan mot de mindre tårna. Se till att separatorn sitter tätt och bekvämt utan att orsaka smärta eller obehag. Om det behövs kan du använda en spegel som förstorar eller be om hjälp av en vän eller familjemedlem.

Använd din tådelare gradvis

Det är viktigt att låta dina fötter anpassa sig till separatorerna för tårna på ett gradvis sätt. Börja med att bära dem under korta perioder. Öka varaktigheten gradvis när dina fötter blir mer vana vid separatorerna.

Regelbunden inspektion är viktig

Inspektera dina fötter regelbundet för tecken på irritation, rodnad eller obehag. Om du märker några problem ska du sluta använda och rådfråga en sjukvårdspersonal. Om du inte kan se dina fötter ordentligt eller ser suddigt bör du be om hjälp med inspektionen med jämna mellanrum.