Vad heter de olika delarna på glasögon?

Det finns flera delar på glasögonen och de har olika namn nämligen:

 • Bågar – Det här är stommen som glasen sitter på.
 • Glas – Själv glaset som du ser igenom och som faktiskt också kan vara av plast som på solglasögon.
 • Sadlar eller näskuddar – Det här är de små kuddarna som sitter mot näsan för att glasögonen ska sitta i rätt position. Det finns små pluppar såväl som inbyggda skalmar.
 • Skalmar – Armarna som sticker in bakom dina öron kallas för skalmar. De kan fästas på glasögonens främre del på olika sätt vilket kan vara bra att tänka på. Med skruvar kan det med tiden bli så att skalmarna lossar och inte sitter så tätt som är bekvämt. Det går att justera.

De olika delarna påverkar priset på glasögonen

Det går att tillverka billiga glasögon med enklare delar och det går att designa glasögon av rent guld som kan kräva snabblån utan UC när kontot är tomt. Fast det är inte bara materialet och dess kostnad som påverkar vad ett par glasögon kommer att kosta.

guldglasögon
Glasögon av guld är inte billiga!

Här är några exempel på hur unika delar kan leda till dyrare eller billigare glasögon:

Bågens material

Bågen utgör en betydande del av den totala kostnaden för glasögon. Glasögonbågar finns i en mängd olika material, alla med sin egen prisklass och unika egenskaper:

 1. Plast: Plastramar är i allmänhet det mest prisvärda alternativet. De är lätta och finns i olika färger och stilar. De kan dock vara mindre hållbara än andra material och kan vara benägna att gå sönder eller deformeras.
 2. Metall: Metallramar är dyrare än plastramar på grund av deras ökade hållbarhet och styrka. Metaller som rostfritt stål, titan och aluminium används ofta i glasögonbågar. Dessa material erbjuder större flexibilitet och är ofta hypoallergena och därmed lämpliga för personer med känslig hud.
 3. Lyxmaterial: Högklassiga glasögon kan innehålla lyxmaterial som guld, silver eller till och med trä. Dessa material bidrar till en högre prislapp på grund av deras sällsynthet, exklusivitet och hantverk.

Linsmaterial och -typer

Linsernas typ och material spelar också en avgörande roll för att bestämma kostnaden för glasögon:

 1. Grundläggande plastlinser: Dessa linser är det mest prisvärda alternativet och är lämpliga för personer med enklare synfel. De kan dock vara tjockare och tyngre än andra linsmaterial vilket gör dem mindre bekväma för långvarig användning.
 2. Polykarbonat och Trivex linser: Polykarbonat och Trivex linser är tunnare, lättare och mer slagtåliga än vanliga plastlinser. Det gör dem idealiska för barn, sportentusiaster och individer med en aktiv livsstil. Dessa linser kostar i allmänhet mer än vanliga plastlinser.
 3. Högindexlinser: Högindexlinser är tunnare och lättare än andra linsmaterial. Dessa linser kommer ofta med en högre prislapp på grund av den avancerade tekniken och materialen som används i deras produktion.

Linsbeläggningar och förbättringar

Ska det vara glasögon för färgblinda, solglasögon över glasögon med magnet eller något annat som ger bättre funktion? Ytterligare beläggningar och förbättringar kan förbättra prestanda och utseende på linserna men också bidra till den totala kostnaden.

Några exempel:

 1. Antireflekterande (AR) beläggning: AR-beläggning minskar bländning och reflektioner. Detta vilket förbättrar visuell klarhet och komfort. Det förbättrar också linsernas utseende genom att göra dem mindre reflekterande. Denna beläggning ökar kostnaden för linserna.
 2. Reptålig beläggning: Denna beläggning skyddar linserna från repor och förlänger deras livslängd. Medan många linser levereras med en reptålig beläggning som standard så kan vissa kräva en extra avgift.
 3. UV-skydd: Linser med inbyggt UV-skydd blockerar skadliga ultravioletta strålar och det kan skydda ögonen och bidra med bättre hälsa. Denna funktion kan öka kostnaden för linserna.

 

 1. Blåljusfiltrering: Blåljusfiltrerande linser minskar ögonbelastningen och skyddar mot de potentiellt skadliga effekterna av blått ljus som sänds ut av digitala enheter. Dessa linser kan vara dyrare än standarvarianten.

Anpassning och varumärke

Slutligen kan nivån på anpassning och märket på glasögonen påverka deras pris:

 1. Anpassning: Skräddarsydda glasögon, till exempel de med skräddarsydd bågdesign eller skräddarsydd linsform, kostar ofta mer på grund av den extra tid och ansträngning som krävs för att skapa dem.
 2. Varumärke: Designer- och lyxglasögon har ofta högre prislappar på grund av varumärkeskännedom, marknadsföring och upplevt värde. Att köpa glasögon från ett välkänt varumärke kan innebära att man betalar mer för namnet och designen.