Kan du använda smarta glasögon på högskoleprovet?

Det snabba svaret på den frågan är ett stort nej! Det är inte tillåtet att använda smarta glasögon på högskoleprovet och du bör inte försöka. Faktum är att fusk på detta prov under senare år har blivit så vanligt att man numera slår till med extra övervakning för att se till att provdeltagare inte smugglar in utrustning som kan användas för fusk på högskoleprovet.

Besegra högskoleprovet utan fusk!

När du förbereder dig inför detta prov så är det klart att du kan känna dig lite nervös. Det kan ju vara en hel utbildning som står på spel och då är det lätt att lockas av möjliga vägar till bättre resultat. Men gör dig själv en tjänst och besegra högskoleprovet utan fusk med tillåtna metoder som hjälper dig att tänka på rätt sätt.

Även om du kanske lyckas ta dig in med dina smarta glasögon som ser ut som solglasögon med styrka så kan det bli riktigt trist om detta upptäcks. Redan år 2018 så rapporterades det om att man ökade antalet vakter för högskoleprovet i Örebro. Detta har inte förändrats och smartglasögonen är ett av föremålen man är på jakt efter.

Om du istället börjar förbereda dig i god tid med övningar och särskilda kurser så är chansen god att du når ditt mål. Man måste inte vara bäst på matte eller engelska för att lyckas med detta prov. Det handlar mycket mer om att förstå frågorna på rätt sätt och lära sig tänket i förväg. Vi skulle kunna säga att det rör sig om en slag högskoleprovkod som du med lite träning kan knäcka.

smarta glasögon
Smarta glasögon är coola överallt men inte på högskoleprovet!

Låt inte sämre syn försämra ditt resultat

Om du har suddig syn och inte gör något åt det så ska du tänka på att detta är något som kan leda till ett sämre resultat på provet. Inte bara för att det blir svårt att se ordentligt när du skriver provet. Högskoleprovet pågår under flera timmars tid så du kan bli väldigt trött av att anstränga ögonen.

Se till att du har rätt glasögon eller linser inför ditt prov. Faktum är att detta är något du bör ta hand om innan du börjar öva med högskoleprov kurs och övningar online. Trötta ögon kan ställa till det även vad gäller förberedelser på så vis att du kanske inte riktigt blir i så god form inför provet som du hade önskat.

Om du har huvudvärk för att du har överansträngt dina ögon så säger det ju sig självt att det kan bli svårt att koncentrera sig. Detta oavsett om du sitter med övningar inför provet eller om det redan har blivit dags att ta det slutliga högskoleprovet.

Vad händer om du ändå fuskar med smarta glasögon?

Om du ändå bestämmer dig för att ha lite extra kul med dina smarta glasögon och ta med dem till högskoleprovet så leker du som sagt med elden. Det kan kanske vara bra att ta upp vad som kan hända om dessa brillor upptäcks.

Om dina smarta glasögon upptäcks kan du:

  • Bli bötfälld
  • Få upp till 6 månaders fängelse
  • Få två års förbud på att skriva provet igen

Det finns en dom från 2021 från Göta hovrätt gällande en dom från tingsrätten för fusk på högskoleprovet där folk som hade fuskat försäkrade att de inte hade det. Det skulle vara som om du tar med dig dina smartglasögon, använder dem för fusk och sedan hävdar att du inte gjorde det. Gruppen som fuskade dömdes för detta i Tingsrätten och de överklagade domen.

Tingsrättens dom förändrades dock inte och resultatet av detta var att huvudmannen för fuskhärvan dömdes för grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott. Flera av de inblandade dömdes till fängelse.

Så här illa lär det inte bli för en enstaka person som upptäcks med smarta glasögon men att det överhuvudtaget finns den här typen av dom för fusk på högskoleprovet borde ju göra det klart att man är på sin vakt från högskoleprovets sida.

Så ta hand om din syn och lycka till på högskoleprovet utan smarta glasögon och utan fusk!

Du bör heller inte försöka dig på med hörsnäckor: