Syntest online – Kan du lita på syntest online?

Idag kan du ju köpa glasögon online smidigt och enkelt. Det kan till och med kännas lite skumt att gå till optikern för att sedan inte utnyttja de erbjudanden som ges efter ett syntest då dessa inte slår priserna på glasögon online. Men ett syntest online, går det verkligen att lita på detta för recept för glasögon?

Syntest online kan vara äkta ögontest

Det kan absolut vara så att syntest online är äkta ögontest. Det bör dock vara kliniskt bevisat att det fungerar innan du hoppar på.

Ett fungerande syntest online bör ha med följande:

 • Personliga frågor till dig så att en bättre bild av dina behov framkommer.
 • Ett test som du kan göra med en laptop, vanlig dator eller med din smartphone.
 • Ett recept som har stämplats av optiker så att du kan köpa glasögon.

Syntest av detta slag kan göras med lite olika teknik. Man kan ju faktiskt använda sig av en syntavla för att genomföra syn test på en skärm. Men sedan finns det ju mer än hur skarpt du ser att beakta. Det handlar ju inte bara om dålig syn test.

syntest online

När du går till en optiker som personligen undersöker dig så finns det frågor som aldrig dyker upp i onlinevarianten. Det är viktigt att tänka på. En duktig optiker har en bred bild av vad som påverkar din syn. Han kommer inte bara att testa dig med en syntavla.

Många gånger kan ett besök hos optikern sluta med att du kanske får boka tid hos en ögonläkare då det finns misstankar om andra problem. Om du redan har synproblem som astigmatism bekräftat så kan det ändå vara så att du föredrar en traditionell undersökning av synen.

dålig syn test

Hur ofta ska du göra syntest?

Det är viktigt att undersöka synen regelbundet men alla behöver inte gå lika ofta. Om du mest är ute efter att beställa solglasögon med styrka så kanske det räcker gott och väl med ett snabbt syntest online som bekräftar att allt är som det var förra året.

Barn ska också få ögontest regelbundet. Det räcker inte med att läsa syntest bokstäver i skolan. Detta är bara en riktlinje. Idag använder många barn skärmar så pass regelbundet att de blir närsynta. Detta bör upptäckas i tid!

Några riktlinjer:

 • Personer mellan 20-40 år bör gå någon gång per år om det finns synfel.
 • Efter 40 år kan det vara bra att gå vartannat år oavsett om du har glasögon eller inte.
 • När du har fyllt 65 så fortsätter du att göra syntest en gång per år eller vartannat år i enlighet med dina behov.

Om vi ser på syntester genom livet så är det brukligt att göra den första omkring 3 års ålder. Sedan får föräldrar råd om när nästa syntest ska göras och om det har gått många år sedan sist kan lite äldre barn och ungdomar själva initiera detta om det finns ett behov.

ögontest

Finns det någon nytta av att göra test av syn online?

Ett certifierat online syntest har helt klart sin plats. Det kan vara en stor hjälp för dig som har en misstanke om nedsatt syn eller som bara vill bekräfta att det blir samma syntest siffror som sist. Att säga att syntest på nätet inte är något att ha är inte sant. De fyller en funktion och kan absolut användas!

Frågan är förstås precis vad som kommer att testas med ditt synnättest. Det finns ju en rad olika saker att se närmre på när vi gör en synundersökning. Om du är i 40 års åldern och tror att du behöver progressiva glas så kan det mycket väl räcka med en undersökning online för att bekräfta detta.

De 5 vanligaste syntesterna är:

 1. Test av skärpan på din syn. Med en syntavla är det ganska enkelt att kontrollera detta.
 2. Test av din förmåga att se kontraster.
 3. Test av astigmatism.
 4. Test av färgseende. Det finns färgblind glasögon.
 5. Test av synfält.

Om du tänker göra ett synt test online så kan det vara klokt att välja en svensk tjänst. Då får du ju information på svenska och dessutom blir det enkelt att använda det recept du får för att köpa nya glasögon online.

syntavla

Utländska tjänster kan också fungera men frågan är om det blir lika smidigt för dig som svensk att använda dessa. Även om synskärpa skala ser likadan ut internationellt så är det ju inte säkert att du kan använda alla erbjudanden och tjänster som en internationell sajt med syntest på nätet erbjuder.

Du kan ta ett snabbt syntest på Youtube!

Det går faktiskt att dra igång en video på Youtube för att testa synen. Det här är inte samma sak som kliniskt verifierade syntest online. Men visst kan du få en riktlinje om hur det står till på detta vis.

Här är några exempel på den här typen av ögontest på Youtube:

Ett enkelt gratis syntest online med syntavla


Placera dig 3 meter från en laptop. Lite mer om det är en större skärm. Täck ett öga åt gången och läs bokstäverna. Om du inte kan se ordentligt så är det dags att boka tid hos optiker för att ta reda på varför. Det här är ett test som bygger på en vanlig Sneller syntest tavla som du säkert har genomfört någon gång så du kommer att känna igen formatet!

Steg-för-steg syntest som mäter mer än skärpa


I detta ögontest så ska du se hur långt du klarar dig. Här kommer saker som färgsyn också att inkluderas.