Glasögon

Det spelar ingen roll om du föredrar linser eller alltid har glasögon på dig. Det är viktigt med glasögon som du trivs med. Utöver rätt styrka är det en hel del som kommer att avgöra om du tycker om glasögonen som du har på dig.

Vad ska du tänka på när du ska köpa glasögon? Här ska vi se på frågorna som du bör ha svaren på innan du ger dig ut i butiker eller köper glasögon online.

Rätt styrka är givetvis ett måste

Kanske vet du sedan tidigare exakt vilken styrka och andra egenskaper dina glasögon måste ha. Om du har använt glasögonen länge är det ju inte svårt att beställa nya online med rätt egenskaper. Samtidigt ska du tänka på att synen faktiskt kan förändras snabbare än vad du tror.

När det väl sker, sker det och då tänker du kanske inte ens på att du inte ser lika skarpt med glasögonen som du använder nu. Tänk lite på saken. Har det börjat kännas lite suddigt i olika lägen på det senaste. Eller tycker du eventuellt att det är svårt att växla mellan att se långt bort och på nära håll.

Kanske behöver du nu bifokala glas. Det är inte dumt att ta ett besök hos en optiker och få en undersökning med jämna mellanrum. Saker som graviditet och åldrande kan absolut leda till att ditt nummer har gått upp och så kan det ju ske andra förändringar som du definitivt vill vara uppmärksam om.

Glasögon som är snygga och bekväma

Med brillor kan det vara både snyggt och bekvämt. Precis vad som menas med snyggt och bekvämt kan dock vara mycket subjektivt. Om du nu ska börja med glasögon kan det vara klokt att tänka lite på hur din ansiktsform passar ihop med formen på glasögonen.

Ansiktsform och form på glasögonens bågar:

  • Fyrkantig ansiktsform – Mjuka upp de fyrkantiga formerna med runda former på glasögonbågarna. Välj en båge som är aningen bredare än ditt kindben. Välj en tunnare ram som inte tar så mycket uppmärksamhet.
  • Rund ansiktsform – Du får lite mer skarpa drag i ansiktet om du väljer rektangulära glasögon. Botten på glasögonen ska stanna precis ovanför ditt kindben. Här kan det passa mycket bra med lite kraftigare bågar som har tydliga vinklar.

  • Hjärtformat ansikte – Wayfarer-stilen är perfekt för denna ansiktsform! Här kan du välja bågar som har detaljer på den nedre delen av bågen. Bredden bör vara aningen bredare än din panna för att det ska uppstå balans mellan ansiktsform och designen på bågarna.

  • Triangelformat ansikte – Båglinjeformade eller kattögonform på glasögonen fungerar bra. Här är det snyggt med detaljer på den övre delen av ramen. Bredden på bågen bör vara lite bredare än din käklinje för att det ska bli balans. Det kan se mycket bra ut med halva bågar, det vill säga att ramen bara finns på översidan.

  • Oval ansiktsform – Har du ett ovalt ansikte kommer det mesta att se bra ut på dig. Du kan välja bågar med skarpa färger och en lite större storlek. Välj bågar med effekter som stämmer väl överens med din personliga stil.

Färger som du tycker om

Färger på bågar kan vara neutrala eller riktigt skrikiga. Tänk på hur du normalt sett klär dig och vilka färger du tycker om så blir det bra. Du kan också välja bågar där delar går att byta så att du får olika färger. Det kan vara kul.

Bekväma glasögon

Vad gäller bekvämt är det inte alltid helt lätt att säga vad som kommer att passa dig bäst. Ta en titt på näskuddarna, eller sadlar som de också kan kallas för. Om de ser ut som små kuddar som du kan justera är det inte säkert att det blir så bekvämt. Många tycker rentav att det här är irriterande.

Om du sportar mycket eller har små barn som då och då dänger till dina glasögon så att näskuddarna hamnar snett är det bättre att välja glasögonbågar med inbyggda sadlar. De kommer att vara mycket mindre än de vanliga plupparna och mister inte sin form.

Inbyggda sadlar är ofta mycket fräschare för de har inga skrymslen eller ihåligheter där smuts kan få fäste så som är fallet med klassiska näskuddar. Just hur glasögonen sitter över din nästa är viktigt. Tänk också på att formen kommer att påverka om bågarna rör vid mer än din näsa. Det kan bli riktigt irriterande med bågar som rör vid övre delen av din kind för att de är för stora för ditt ansikte.

Vilket glasögon pris har du råd med?

Det går att betala många tusen för glasögon men du kan också komma undan med hundralappar. För kända märken får du betala mer och det kan kännas tryggt. Då vet du ju precis vad du får. Kanske vill du ha samma modell som du har just nu bara i en annan färg.

Se om du kan få rabatter i butiker online för det märke som du föredrar men var inte rädd för att testa ny design. Det kan mycket väl vara så att billiga glasögon är precis det som ska till för att du ska känna dig elegant och superbekväm med dina brillor.

Se på din budget för glasögon men tänk framåt. När du investerar i högre kvalitet får du längre användning. Här ska du också tänka på glasen. Var medveten om att glasen idag kan ha viktiga effekter som gör stor skillnad.

De kan ha en beläggning som gör det lättare att se i mörkret när du kör bil. De kan ha beläggning som gör att dina ögon orkar med ljuset från dator och smartphone dagen lång. Dessutom kan själva glaset vara gjort för att inte få sprickor eller gå sönder. Inte ens när dina ungar sparkar en boll rätt in i ditt ansikte eller sätter sig på glasögonen som du lyckades glömma på en stol!

Hur många glasögon behöver du?

Rekommendationen är att ha två glasögon. Ett par som du använder och ett som du har som backup. Om du älskar mode kan du givetvis ha fler för att matcha rätt med olika outfits och för att ha bågar som matchar ditt humör.

Vissa tycker om att ha ett par glasögon för vardag, ett för fest och så ett som backup. Tänk på att äldre glasögon som inte längre har rätt styrka inte är en särskilt bra backup. Du kanske får vänta en vecka på att få nya om dina favoritglasögon går sönder. Då känns det jobbigt att ha lägre kvalitet och sämre syn som backup!