Ögonlapp för barn – Tips för vardagen

När ett barn behöver använda lapp för ögat för synkorrigering kan det kännas jobbigt för föräldrar. Hur ska ni klara av vardagen med ögonlapp för barn? Det handlar ju inte bara om att få barnet att behålla lappen på utan också om att fortsatt kunna leka, läsa läxor och göra allt annat trots en ögonlapp i ansiktet.

Här är några tips för föräldrar som står inför vardagen med ögonlappar. Det behöver inte alls blir komplicerat med ögonlapp för barn. Och det hela börjar med att förklara varför ögonlapp så att ungen förstår och samarbetar.

Förklara syftet med ögonlapp

Förklara varför ögonlappen är viktig på ett barnvänligt sätt. Det hjälper barnet att förstå och acceptera ögonlappen. Börja med att själv förstå ämnet så att du verkligen kan dela med dig av din kunskap med barnet på ett äkta sätt.

Anpassa spel och lekar

Välj spel och aktiviteter som inte är för beroende av djupt synfält. Det kan inkludera ljudbaserade spel, känsellekar eller spel som främjar användning av den andra sidan av hjärnan.

Yatzy kan faktiskt vara ett bra spel för barn som är i rätt ålder för detta. Det finns yatzyprotokoll att skriva ut gratis online och allt som krävs är tärningar i en bra storlek. När leken innebär att barnet måste ha koll på nummer och kanske också anteckna kan det vara positivt för läkandet.

ögonplåster
Det kan i vissa fall vara lättare med ögonplåster för barn

Tid för anpassning

Ge barnet tid att vänja sig vid ögonlappen. Börja med korta perioder och öka gradvis. Det här är ju inte konstigare än då du köper nya glasögon eller börjar med ett nytt klädesplagg. Undvik att stressa och låt det hela ske på ett naturligt sätt.

Stöd från familj och vänner

Uppmuntra syskon och vänner att vara stöttande. De kan till och med delta i att bära ögonlappar som lek för att normalisera upplevelsen. Vuxna med progressiva glasögon kan prata om detta och visa hur det fungerar för att belysa att det är intressant att bära något i ansiktet.

 Ögonlapp är fint och coolt:

Kreativitet och konst

Uppmuntra aktiviteter som teckning eller hantverk som kan göras med en ögonlapp. Kanske kan barnet också vara med och beställa ögonlappen med ett mönster som känns fint och kreativt. Det bör vara enkelt nog att få tag på ögonlappar barn trivs med online.

Rutiner

Skapa en daglig rutin som inkluderar att ha på sig ögonlapp så det blir en del av barnets vanliga schema. Kanske kan du ha ett belöningssystem där barnet får ett klistermärke eller en poäng för att inte glömma bort ögonlappen.

Kom ihåg, varje barn är unikt och det kan ta lite tid att anpassa sig. Med stöd och förståelse kan ditt barn fortsätta att utforska och ha kul trots att de behöver en ögonlapp. Din inställning till ögonlappar kommer att märkas så börja alltid med att jobba med dina egna känslor inför denna behandling så att du kan bete dig på ett positivt sätt som ger barnet motivation såväl som stöd.