Täcker din försäkring vid en synskada?

När en olycka sker så hoppas vi på det bästa. Om det slutar med sårskador som kan läckas i lugn och ro hemma så funderar vi kanske inte så mycket på ersättning och försäkring. Men om olyckan leder till nedsättning av syn eller kanske till och med blindhet så blir det väldigt viktigt med ersättning och det särskilt för den ekonomiska skada detta innebär då det inte går att fortsätta jobba som vanligt.

Kan synskadan täckas av din hemförsäkring?

Många antar att hemförsäkringen automatiskt inkluderar en olycksfallsförsäkring. Så är det inte. När du jämför hemförsäkring ska du tänka på detta. Det kan till exempel vara mycket bra att ha ett tillägg för resor. Reseförsäkringen ingår ofta som en del av hemförsäkringen och då kan du få skydd om du skulle råka ut för en olycka som skadar dina ögon då du är på semesterresa.

Om du har en olycksfallsförsäkring så kan du få ersättning för skador såväl som bestående men och förlorad arbetsförmåga. Den här typen av försäkring kan du lägga till din hemförsäkring men det är viktigt att du går igenom vad som ingår och till vilket belopp. Det finns varianter där du kan få ett komplett stöd om du skulle skada din syn och detta helt utan någon självrisk.

Om du råkar ut för ett överfall i hemmet så kan hemförsäkringen täcka för detta och särskilt för saker som dina gamla glasögon som krossade eller dina nya progressiva solglasögon som försvann med tjuven som länsade ditt hem när du var på semester.

Vi har lag om ersättning vid ögonsjukdomar

Men även om du inte har en olycksfallsförsäkring så kan det mycket väl vara så att du får ersättning vid en ögonskada eller en ögonsjukdom. I strafflagen så finns det regler om skadestånd vid ögonsjukdom. Här handlar det i första hand om ekonomisk invaliditet, det vill säga att du inte kan jobba som vanligt. Då kan du få ersättning i form av en livränta för resten av ditt liv.

Ekonomisk invaliditet är ett begrepp som också kan användas i en olycksfallsförsäkring. Det är dock viktigt att förstå att nivån på ersättningen kommer att bero på det försäkringsbelopp du ar valt samt hur mycket din arbetsförmåga har sänkts till följd av synskadan. Man brukar tala om en arbetsförmåga på 50, 75 eller 100 procent.

ögonhälsa

När det bara är ett öga som har skadats kan det vara svårt att göra denna bedömning. Det krävs en utredning där man konstaterar att din arbetsnedsättning är av en viss grad. Det här kan ta tid så det är viktigt att ha tålamod efter olyckan.

Välj rätt försäkring med tanke på ögonen

När du väljer din hemförsäkring eller andra försäkringar så ska du inte glömma bort dina ögon. De flesta oroar sig inte för synskador och det är heller inte så vanligt att den här typen av olyckor inträffar på arbetsplatser där man inte jobbar fysiskt eller med kemiska ämnen.

Men många har ju glasögon och då är det bra att ha en försäkring som täcker för borttappade glasögon. Ett tips är med andra ord att inte glömma bort ögonen när du ska uppgradera eller skaffa ny försäkring. Om något skulle hända som påverkar din syn så är du glad att du förutsåg denna möjlighet långt innan det inträffade!