Hur kan du finansiera nya glasögon?

Oavsett om du vill köpa ett par nya solglasögon eller om du behöver brillorna för att korrigera ett synfel så är frågan vad du ska göra då de kostar väldigt mycket. Detta är inte alls ovanligt och kan bero på allt från specialglas till ett märke som alla vill ha.

Ska du ta ett blancolån eller kanske välja en annan väg att finansiera de dyra glasögonen? Eller ska du kanske välja något som inte kostar lika mycket. Det finns ju undersökningar som hävdar att billiga glasögon är lika bra som dyra.

Vi ska ta en titt på möjliga finansieringsmetoder, inklusive lån, så läs vidare för att bli inspirerad och förhoppningsvis finna en lösning som kan fungera bra för dig.

Spara pengar och vänta lite med köpet

Det mest traditionella sättet att finansiera nya glasögon är att spara pengar i förväg. Genom att avsätta en liten summa varje månad kan du bygga upp ett sparande som täcker kostnaden när det är dags att köpa nya glasögon. Detta sätt undviker skuldsättning och räntekostnader, men kräver planering och disciplin.

När du precis har köpt ett par nya glasögon så är det dags att börja spara. Det kan ta allt mellan ett och fem år innan du behöver nya. Om du har lagt undan en liten peng som inte ens känns varje månad för detta syfte så kan du slå till och köpa de allra dyraste glasögonen oavsett vad de kostar.

Köp glasögon med kreditkort

Om du behöver glasögonen omedelbart för att  dina gamla glasögon har gått sönder men inte har tillräckligt med sparade pengar kan ett kreditkort vara ett alternativ. Många kreditkort erbjuder delbetalningsplaner eller räntefria perioder som kan göra det lättare att betala av kostnaden över tid.

Var dock försiktig med räntor och avgifter som kan tillkomma om du inte betalar av skulden inom den räntefria perioden. Det här är ju en form av lån som kan bli riktigt dyrt om du inte är uppmärksam om dessa kostnader.

Möjlighet till delbetalningar hos optikern

Många optiker erbjuder möjligheten att dela upp betalningen på dina glasögon. Detta kan vara ett förmånligt alternativ eftersom det ofta innebär räntefri delbetalning under en viss period. Kontrollera med din optiker om de erbjuder denna tjänst och vad villkoren i så fall är.

Oavsett om du vill ha glasögon utan skalmar eller kanske något med en ram av guld så kan delbetalningar lösa finansieringen på ett perfekt sätt. Fast du måste förstås räkna på vad den extra betalningen varje månad kommer att innebära för övrig ekonomi.

Ta ett vanligt blancolån för glasögonen

Ett blancolån, även känt som ett privatlån utan säkerhet, är ett lån som du kan använda för att finansiera dina glasögon. Eftersom blancolån inte kräver någon säkerhet kan du använda lånet till vad du vill, inklusive att köpa glasögon. Detta alternativ kan vara lämpligt om du behöver en större summa pengar snabbt och inte vill använda kreditkort eller delbetalning via optikern. Tänk på att jämföra olika långivares räntor och villkor för att hitta det bästa lånet för din situation.

Flexibla finansieringslösningar kan vara möjliga

Vissa optiker samarbetar med finansieringsföretag för att erbjuda flexibla betalningsplaner som är specifikt utformade för att finansiera glasögon och andra optiska produkter. Dessa lösningar kan inkludera både räntefria perioder och låga månadsbetalningar. Det kan vara värt att undersöka om din optiker har sådana avtal.

Hälsokonto eller försäkring som täcker för köpet

Om du har ett hälsokonto eller en försäkring som täcker synvård kan du kanske använda dessa medel för att finansiera dina glasögon. Kontrollera vad din försäkring täcker och om det finns några gränser för hur mycket du kan få ersättning för. Dessutom kanske det finns stöd att hämta från din arbetsgivare om du använder glasögonen på jobbet.

Genom att överväga dessa olika alternativ kan du hitta den bästa finansieringslösningen för dina nya glasögon. Oavsett vilket alternativ du väljer, är det viktigt att göra en budget och planera för hur du ska betala tillbaka eventuell skuld, så att dina nya glasögon inte blir en ekonomisk börda.